Arta Razboiului
În Europa, închisă din cauza virusului, Uniunea Europeană își deschide porțile
pentru armata SUA
Manlio Dinucci
Miniștrii Apărării a celor 27 de țări ale UE, dintre care 22 sunt membre ale NATO, s-au întâlnit în zilele 4 și 5 Martie, la Zagreb, în Croația. Tema centrală a reuniunii (la care a participat, în numele Italiei, Ministrul Guerini al Partidului Democrat) nu a fost cum să se facă față crizei Coronavirusului, care blochează mobilitatea civilă, ci cum să crească “mobilitatea militară”. Testul decisiv este exercițiul Defender Europe 20 (Apărătorul Europei 2020) în lunile Aprilie și Mai.
Secretarul General al NATO, Stoltenberg, care a participat la reuniunea Uniunii Europene, o definește ca fiind "cea mai mare desfășurare a forțelor americane în Europa de la sfârșitul Războiului Rece". Cei 20.000 de soldați care vin din SUA pentru Europa - comunică US Army Europe (Armata SUA pentru Europa) - cei 20.000 de soldați care, împreună cu cei 10.000 deja prezenți și cei 7.000 de aliați ai NATO, "se vor răspândi prin toată regiunea europeană".
Forțele SUA transportă 33.000 de piese de echipament militar, de la armament personal la tancuri Abrams. Prin urmare, sunt necesare infrastructuri adecvate pentru transportul lor. Cu toate acestea, există o problemă evidențiată într-un raport al Parlamentului European (Februarie 2020): "Începând cu anii 90, infrastructurile europene au fost dezvoltate exclusiv pentru scopuri civile. Cu toate acestea, mobilitatea militară a devenit din nou o problemă fundamentală pentru NATO. Întrucât NATO nu dispune de instrumentele necesare pentru a îmbunătăți mobilitatea militară în Europa, Uniunea Europeană, care dispune de instrumentele legislative și financiare în acest sens, joacă un rol indispensabil".
Planul de acțiune privind mobilitatea militară, prezentat de Comisia Europeană în 2018, prevede să modifice "infrastructurile care nu sunt adaptate la greutatea sau dimensiunile mijloacelor militare". De exemplu, dacă un pod nu poate suporta greutatea unei coloane de tancuri, acesta trebuie să fie consolidat sau reconstruit. Pe baza acestui criteriu, testul de sarcină al noului pod, care în Genova va înlocui podul Morandi prăbușit, ar trebui să fie efectuat cu tancuri Abrams de 70 de tone. Astfel de modificări, inutile pentru uzul civil, implică cheltuieli grele pentru țările membre, cu o "posibilă contribuție financiară din partea Uniunii Europene".
Comisia Europeană a destinat în acest scop, o sumă inițială de 30 de miliarde de euro din banii publici ieșiți din buzunarele noastre. Planul prevede, de asemenea, "simplificarea formalităților vamale pentru operațiunile militare și pentru transportul mărfurilor periculoase de tip militar". US Army Europe a cerut înființarea "unui Spațiu Schengen militar", cu diferența că circulara nu va fi avea persoane, ci tancuri.
Exercițiul Defender Europe 20 – a fost declarat la reuniunea de la Zagreb – va "identifica orice obstacol în mobilitatea militară pe care UE va trebui să-l elimine". Rețeaua de transport a Uniunii Europene va fi testată de 30 000 de militari SUA, care "se vor răspândi în întreaga regiune europeană", scutiți de normele Coronavirusului. Confirmă acest lucru, videoclipul lui US Army Europe, cu privire la sosirea în Bavaria, pe 6 Martie, a primilor 200 de soldați SUA: în timp ce în Lombardia, la câteva sute de kilometri distanță, se aplică cele mai severe norme; în Bavaria – unde a fost verificat primul contagiu european de Coronavirus – soldații SUA, coborînd din avion, salută autoritățile germane și își îmbrățișeaza camarazii lor, fără mască. Se pune întrebarea, desigur: Oare, poate că sunt deja vaccinați împotriva coronavirusului?
De asemenea, se întreabă ce obiectiv are "cea mai mare desfășurare a forțelor SUA în Europa, de la sfârșitul Războiului Rece", oficial, pentru a "proteja Europa de orice amenințare potențială" (cu referire clară la "amenințarea rusă"), în momentul în care Europa este în criză datorită amenințării coronavirusului (există chiar, și un caz în sediul NATO, din Bruxelles).
Și, după cum US Army Europe comunica, că “mișcările de trupe și echipamente, în Europa, vor dura până în Iulie”, ne întrebăm dacă toți cei 20.000 de soldați se vor întoarce în patria lor, sau dacă o parte va rămâne aici, cu armamentele lor. Oare Apărătorul, nu va fi Invadatorul Europei?
il manifesto, 10 Martie 2020
Traducere: Light Journalist
No comments:
Post a Comment